Για Χορτοφάγους

cutlets

Μπιφτέκια Λαχανικών

Υλικά:

  • 2 πατάτες μεγάλες
  • 1 κολοκύθι
  • 1 μελιτζάνα
  • 2 καρότα
  • 2 κρεμμύδια
  • λίγο πιπέρι
  • αλάτι
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • λίγο δυόσμο ή μαϊντανό
  • (1 αυγό)
  • 4 κ.σ. αλεύρι
  • τριμμένη φρυγανιά ή ψωμί

Εκτέλεση:

1.Βράζουμε καλά τις πατάτες, το κολοκύθι, τη μελιτζάνα και τα καρότα.

2.Ταυτόχρονα ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο και τα αφήνουμε στην άκρη.

3.Χτυπάμε καλά τις πατάτες, το κολοκύθι, τη μελιτζάνα και τα καρότα στο μίξερ, αφού έχουν βραστεί καλά.

4.Βάζουμε το μείγμα σε μια λεκάνη, προσθέτουμε το αυγό, το αλάτι, το πιπέρι, τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και σκόρδο και ανακατεύουμε καλά.

5.Στο τέλος προσθέτουμε το αλεύρι, τη τριμμένη φρυγανιά και ξανά ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα.

6.Πλάθουμε μεγάλες ποσότητες(σαν μπιφτέκια) και τα βάζουμε στο φούρνο για περίπου 30 λεπτά στους 200-250 C.

Συμβουλές

 Το μείγμα συνήθως κολλάει όταν το βάζουμε στο μίξερ, γι’αυτό προσθέτουμε λίγο λαδάκι. Επίσης απλώνουμε με λαδάκι το ταψί για να μη κολλήσουν τα μπιφτέκια.

Μπορεί να χρειαστεί λίγο παραπάνω αλεύρι, άμα το μείγμα είναι πολύ μαλακό. Καλή σας επιτυχία.

Βελουτέ Σούπα Κολοκύθας

Υλικά:

  • 300 γρ κολοκύθα  ή κολοκυθάκια
  • 150 γρ καρότα
  • 2 μέτριες πατάτες
  • 2 πράσα (μόνο το άσπρο μέρος)
  • 600 ml ζωμό λαχανικών ή νερό
  • 4 κ.σ ελαιόλαδο
  • 1κ. γλ τζίντζερ
  • Πιπέρι, αλάτι
  • Γιαούρτι σόγιας  για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση:

  1. Αρχικά κόβουμε την κολοκύθα, τα καρότα, τις πατάτες και τα πράσα σε κυβάκια.
  2. Βάζουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε τα λαχανικά μας, τον ζωμό, το τζίντζερ, το αλάτι και το πιπέρι και τα αφήνουμε να βράσουν για 20 λεπτά, ανακατεύοντας ανά διαστήματα, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά μας.
  3. Αφού βράσει η σούπα μας, βγάζουμε την κατσαρόλα μας από την φωτιά και την αφήνουμε για 10 λεπτά.
  4. Στη συνέχεια τη μεταφέρουμε είτε σε μπλέντερ για να τη λιώσουμε είτε τη λιώνουμε με μπλέντερ χειρός. Τη μεταφέρουμε ξανά στη κατσαρόλα μας.
  5. Γαρνίρουμε με 1κ.σ γιαούρτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι!
ΒΕΛΟΥΤΕ ΣΟΥΠΑ ΚΟΛΟΚΥΘΑΣ
Chocolate truffles

Τρουφάκια Σοκολάτας

Υλικά:

  • 1½ φλ. αλεύρι ολικής άλεσης
  • 3 κ.σ. κακάο
  • 1½ κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 3/4 φλ. καστανή ζάχαρη ακατέργαστη
  • 1 βανίλια
  • 1 πρέζα αλάτι
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο
  • 1 φλ. χυμό πορτοκάλι
  • 1 κ.γ. σόδα
  • 1 κ.σ ξίδι
  • 1/2 φλ. σουσαμέλαιο

Για την επικάλυψη

  • κακάο
  • καρύδα
  • αλεσμένοι ξηροί καρποί
  • λιωμένη σοκολάτα vegan

Εκτέλεση

Για τα νηστίσιμα τρουφάκια σοκολάτας χωρίς ζάχαρη, μπορείτε να επιλέξετε τα αποξηραμένα φρούτα που επιθυμείτε.

Βάζουμε τα δαμάσκηνα, τους χουρμάδες, τα καρύδια και τα κάσιους στο μπλέντερ. Τα πολτοποιούμε. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Παίρνουμε μικρές κουταλιές από το μείγμα και πλάθουμε σε σχήμα τρούφας, στρογγυλό. Ακουμπάμε σε αντικολλητικό χαρτί.

Αφού τα τελειώσουμε όλα, τα κυλάμε σε οποία επικάλυψη μας αρέσει ή σε λιωμένη σοκολάτα.

Διατηρούμε τα vegan τρουφάκια σε θερμοκρασία δωματίου ή στο ψυγείο

Μάφιν Kακάο Με Λίγες Θερμίδες

Υλικά:

  • 1,5φλ αλεύρι μαλακό
  • 4 κ.σουπας κακάο
  • 2 βανίλιες
  • ½ κ. γλυκού αλάτι
  • ¾ φλ σκούρη ζάχαρη
  • 1κ.σούπας μπεικινπάουντερ
  • 1/3 φλ ελαιόλαδο
  • 1 φλ χυμό πορτοκάλι
  • ½ κ. γλυκού σόδα

Για την σοκολάτα:

  • 50 γρ κουβερτούρα
  • 3κ.σούπας γάλα εβαπορέ

Εκτέλεση

Χτυπάμε καλά όλα τα υλικά και βάζουμε 2κ.σουπας σε 12 θήκες-μαφιν.Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180OC για 20’.

Fresh and tasty chocolate muffins served on plate
Healthy Habits by Katerina Tziotzi